Smaki Grecji

Sztuka kulinarna półwyspu peloponeskiego jest wyjątkowa na skalę światową. Nigdzie indziej na świecie nie znajdziemy tak wspaniałych połączeń lekkich dań ze świeżych warzyw z mocnym smakiem jagnięciny i innych mięs. Wyjątkowość kuchni greckiej zapewnia swoisty mariaż geograficzno-kulturowy. To właśnie tu ścierały się nieomal od zawsze wpływy europejskie i bliskowschodnie, tworząc nietypowe połączenia w kuchni.

Charakterystyczne dla greckich dań jest wykorzystanie składników, które z łatwością można było zdobyć w tym górzystym kraju - oliwki i wszelkie produkty związane z hodowlą zwierząt (kóz i owiec) czyli feta i wyśmienite mięso. W potrawach z tego rejonu często znajdziemy smak czosnku, pomidorów i świeżych ziół, a także prawdziwy tutejszy skarb - pyszny i bardzo popularny ser Feta. Pośród wielu przepisów, jakimi dysponuje grecka książka kucharska, kilka stało się popularnych na całym świecie. Najlepszym tego typu przykładem jest sałatka...grecka! Czyli składająca się ze świeżych warzyw, fety, oliwek i oliwy lekkostrawna przekąska. Każdy zapewne słyszał też o gyrosie, czyli specyficznym dani z mięsa opiekane na pionowy ruszcie, czy też popularne na całym świeci (od wykwintnych restauracji, przez zwykłe pizzerie do budek z szybkim jedzeniem) tzatziki - czyli sos z ogórkami i świeżym jogurtem.

Kuchnia grecka to także napoje. Wina produkowane w tym kraju znane i lubiane na świecie są już od starożytności - na półwyspie znajduje się wiele miejsc, wręcz idealnych do uprawy winorośli. Niesamowite wrażenia pozostawia na smakoszach degustacja Ouzo - mocnej greckiej wódki z dodatkiem anyżu, która ma magiczną wręcz zdolność zamieniana się w mleczną i gęstą ciecz gdy tylko doda się do niej choćby kroplę wody.

Prawdziwy podróżnik, odwiedzając Grecję wręcz obowiązkowo powinien zatrzymać się na obiad w jednej z wielu tawern i zjeść coś prawdziwie greckiego - tylko wtedy można zrozumieć wiele nietypowych greckich zachowań.